• 06 5378 6832

handig youtube kanaal met veel video tips.

Bij het zoeken naar een filmpje hoe je video's op YouTube kan zetten kwam ik een heel mooi kanaal tegen met heel veel informatie waar we ons voordeel mee kunnen doen.

https://www.youtube.com/@deVideomakers

hoe zet ik een video op youtube

Soms willen we een video delen met anderen. Dat kunnen we dan doen door het bestand te versturen met onder andere WeTransfer. Je krijgt dan de film met behoud van de resolutie Je kan ook de video op YouTube zetten. Dat kan op verschillende manieren. Een tutorial kan je vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=lfylqdsMlE8
Lees hieronder voor meer detail.

 

Lees verder [...]

sd kaartjes.. welke moeten we kopen

Waar we vroeger bandjes hadden met daarop de tijdsduur hebben we nu een bonte verzameling van kaartjes met allerlei benamingen en prijzen.. Hoe maken we de keuze?

Alle kaartjes voor de tegenwoordige camera heten SD kaartjes, de 2 letters erachter geven de technologie achter het kaartje aan. SD is ooit begonnen als maximaal 2GB.. toen die tijd gezien als "groter hebben we toch niet nodig"
heb je een SDHC kaartje, dan is het geheugen bereik tot 32G. Maar daar moet je camera wel mee overweg kunnen. hieronder zie je afbeelding waarbij je kan zien dat de SDXC camera wel dat oudste SD kaartje kan gebruiken maar omgekeerd zal een SDXC of SDHC kaartje niet werken in die oudere camera.

Als we eenmaal weten welke nieuwste technologie in onze camera werkt, dan hebben we nog een bepaalde snelheid nodig. Die snelheid wordt bepaald door hoeveel bytes er per seconde naar die kaart geschreven kan worden. Die hoeveelheid bytes is ook afhankelijk van welke resolutie de camera opneemt of welke codec er wordt gebruikt. Dus zet je je 4K camera op 4K, dan heb je grotere bestanden. zet je die zelfde camera op full hd (1920x1080), dan is het aantal pixels een kwart van de 4K, en dus het bestand een stuk kleiner. Maar ook het verschil tussen AVCHD en MP4 kan bepalen of het kaartje de camera bij kan houden met schrijven. Ook bij de "class" is er een groei geweest in snelheid. om het lekker simpel te houden is "class 10" bij de ene technologie een andere snelheid dan de nieuwere technologie.
Zoals je in onderstaand plaatje kan je zien dat ze bij UHS-I opnieuw begonnen zijn met de class te noemen.dus de class is geen goede filter meer.. we moeten nu overstappen op MB/s (met een hoofdletter B), wat nu op de meeste kaartjes vermeld staat. Als een camera minimaal een "SDHS class 10" kaartje nodig heeft, dan is dat een kaartje met 10MB/s schrijfsnelheid.

Nog wat over de levensduur van een kaartje. SD kaartjes zijn gemaakt van NAND flash cellen die een beperkt aantal keren geschreven kunnen worden. bij SSD's is er een mechanisme om de plaatsten waar het vaakst wordt geschreven (de FAT administratie.. (op welke plaats staat mijn bestand)) dat op andere NAND cellen te zetten, waardoor alle NAND cellen gelijkmatig worden beschreven. bij SD kaartjes is dit meachnisme er niet.. Dus als NAND cell van de FAT administratie kapot gaat, ben je alles kwijt. en nauwelijks kans om er nog iets af te halen met recovery software.

info gehaald uit https://www.expertreviews.co.uk/storage/1404380/how-to-choose-an-sd-card-class-and-speed-ratings-explained

 

Powered by CuteNews